besiktningsman

Utbildning: Besiktningsman

Att köpa ett hus eller en lägenhet är något man inte ska stressa med då det är det största enskilda köpet man någonsin gör i sitt liv. Därför är det inte heller något som man ska gå in i utan att känna till vad man behöver göra. För det är inte så enkelt att bara köpa första bästa hus eller lägenhet som man tycker passar.

Det finns mycket man själv som köpare har ansvar att kontrollera innan man gör sitt köp. Framförallt handlar det om att säkerhetsställa att huset eller lägenheten är i ett gott skick. För även om det finns vissa skyddande lagar i Sverige så gäller inte dessa om man inte gjort en besiktning i många av fallen. Framförallt kan man inte vara säker på att huset eller lägenheten man köper inte har några fel som man kommer behöva spendera tusentals kronor på att åtgärda. Något man inte vill göra när man precis spenderat flera hundratusentals eller miljontals kronor på att köpa det. För om man har en väldig otur kan det leda till att man köper ett renoveringsobjekt utan att man ens känner till det.

Alla fel är nämligen inte uppenbara och är man själv lekman är det sällan något som man kommer att upptäcka utan att få hjälp.

Anlita alltid en besiktningsman

När man ska köpa en lägenhet, hus eller villa ska man alltid anlita en besiktningsman för att kontrollera objektet eller fastigheten. Annars riskerar man att man köper ett hus eller hem som man senare kommer behöva renovera eller laga. Något som man utan en besiktningsman kanske inte var helt medveten om när man väl köpte det.

Man ska inte heller tro att Sveriges lagar skyddar en person som inte gjort en besiktning. Det krävs nämligen för att man ska kunna häva köpet i framtiden. I viss mån har en säljare upplysningsansvar men det är inte säkert att säljaren känner till felen. Sen kan man också utgå ifrån att det blir svårt att bevisa att säljaren känt till felen i efterhand.

Därför ska man alltid anlita en besiktningsman som får göra en ordentlig besiktning för att se att det inte finns några dolda fel eller uppenbara sådana. För då får man det svart på vitt vilka fel som finns eller om det inte finns några sådana.

Man kan då i framtiden om ett dolt fel skulle dyka upp få ersättning för det och om det är ett stort dolt fel även häva köpet.

Välja besiktningsman

Det är viktigt att man väljer en ordentlig besiktningsman som kan göra en ordentlig besiktning som man kan lita på. Känner man sig det minsta osäker på den besiktningen som besiktningsmannen har gjort bör man alltid anlita en till. För att på det sättet säkra upp sig mot eventuella fel eller brister i fastigheten.

För om det hittas ett fel och man redan från början känner till felet kan man ofta få en rejäl sänkning på priset när man förhandlar. Något som kan spara en massa pengar både just nu och även i framtiden då man får mindre lånekostnader.

Kommentera