rörmokare

Att lära sig rörmokeri

Att lära sig rörmokeri är inte något man gör på en kaffe kvart. Det finns egentligen bara två sätt att lära sig rörmokeri om man vill jobba med detta. Då menar vi inte att man vill kunna fixa enklare saker hemma utan på en mer professionell nivå.

De två alternativen som finns är antingen en gymnasieutbildning eller att man går på en yrkesskola. Genom de här två alternativen så kan man lära sig rörmokeri. Eller det man kallas för är VVS-montör som är den korrekta termen för en rörmokare. Utan en utbildning så finns det mycket man som lekman inte får göra själv. Om man gör saker som en VVS-montör måste göra så kommer försäkringen man har inte att täcka om något går fel. Något som kan bli väldigt mycket dyrare än att anlita en rörmokare.

Har man planer på att jobba som rörmokare så krävs det helt enkelt en utbildning. Vanligtvis så är utbildningen på tre år. Det finns däremot kortare sådana på olika yrkesskolor om man vill gå utbildningen efter gymnasiet. Efter att man avklarat sin utbildning krävs det dessutom att man går som lärling under en period. Något som krävs oavsett vilken utbildning man har gått.

Hur blir man rörmokare?

Om man vill bli rörmokare eller VVS-montör som är den korrekta termen är det som sagt ett krav att man gått rätt utbildning. Som vi redan nämnt så är det antingen på gymnasiet på rätt linje eller en yrkesskola senare i livet som gäller. Efter detta krävs det också att man går som lärling under en viss period. Själva perioden ska motsvara ett visst antal timmar och ska avklaras under en viss tid. Då får man arbeta tillsammans med en annan VVS-montör. Först när detta är avklarat så är man en utbildad rörmokare.

Om man inte har gått som lärling så får man inte göra vissa arbeten utan översyn. Vilket man bör tänka på om man ska göra något själv hemma. För som sagt så kan det innebära att man inte får ut något på försäkringen om något skulle gå fel. Oavsett om det är troligt eller inte så är det inget man ska riskera. Det är då bättre att vänta tills man är klar med sin utbildning innan man väljer att utföra något arbete själv.

Samma sak gäller om man utför ett arbete utan översyn hos en kund som då kan få en mängd problem om något skulle hända.

Är det en svår utbildning?

Som med allting så beror det till stor del på personen som går utbildningen. För en del som har en fallenhet för det praktiska så är det nog en relativt enkel utbildning. Andra kan nog tycka att det är en rätt svår utbildning att gå. Det kräver mycket av personen och det är väldigt mycket information som man ska ta in.

Så man kan säga att det är en enkel utbildning. Men det beror till stor del på personen som ska gå den och om personen är händig eller inte. Något som avgör till stor del hur man finner utbildningen.

Kommentera