Passersystem-Jönköping

Är det lagligt med kameraövervakning?

Frågan om det är lagligt med kameraövervakning är inte helt enkel att besvara för det beror helt och hållet på omständigheterna. Gäller det en privatperson som vill sätta upp kameror i sitt eget hem så är det lagligt. Men det krävs att man gör ett par saker för att det ska vara helt lagligt.

Inga kameror får filma utanför själva huset eller lägenheten. Detta gäller även om man kan se ut genom ett fönster eller liknande med hjälp av kameran. Så man måste noggrant tänka över placeringen för varje kamera man vill sätta upp.

Utöver detta så krävs det att en skylt finns där det står att kameraövervakning sker. Uppfyller man detta så får man vanligtvis placera ut kameror utan problem. Det man dock kan göra för att vara helt säker är att ringa Länsstyrelsen där man bor. Då Länsstyrelsen hanterar tillstånd för kameraövervakning.

De kan då enkelt besvara alla frågor du kan tänkas ha om du får sätta upp kameror eller inte och vad du bör tänka på. Så slipper du eventuella problem när du senare vill kunna använda kamerorna.

Gäller det däremot ett företag som vill ha kameraövervakning i butik så är det andra regler som gäller.

Kameraövervakning för privatpersoner

Som vi redan nämnt så är det lagligt med kameraövervakning för privatpersoner så länge som de inte filmar utanför huset/lägenheten. Vill man däremot sätta upp kameror på sin tomt så kan det krävas att man ansöker om tillstånd från Länsstyrelsen.

Samma princip gäller oavsett vart kamerorna sitter och dessa får inte filma en allmän plats utan att det finns ett tillstånd. Frågan om vad som klassas som allmän plats är inte helt enkel att besvara. För när det gäller en trädgård så är det inte alltid självklart att man får sätta upp kameror.

Inte för att det klassas som allmän plats utan på grund av andra skäl. Detta gör att det kan vara svårt att avgöra vart man får och inte får sätta upp kameror.

Inomhus är det som sagt inga problem. Glöm inte att sätta upp skyltar och tänk på att flera sådana kan behövas. Det räcker inte alltid att sätta upp en skylt på ytterdörren. Man kan med fördel sätta upp skyltar på fönster och andra dörrar in till huset också. När det gäller en lägenhet som inte ligger på bottenvåningen så räcker oftast en skylt på ytterdörren.

Kameraövervakning för företag

När det däremot gäller kameraövervakning för företag så krävs det nästan alltid ett tillstånd. Även om det är lokaler som ingen annan än auktoriserad personal ska röra sig i. Så det enklaste sättet är att ringa Länsstyrelsen för att berätta om vad man tänkt sig.

De kommer då kunna svara på om man behöver tillstånd eller inte. Ibland kan det vara bättre att ansöka om tillstånd. Detta görs för förebygga framtida problem och hinder.

När det gäller svenska myndigheter så är det inte alltid så att vad de säger gäller. Något som en del andra länder har så sök ett tillstånd.

Kameraövervakning, passersystem och larm i Jönköping

I Jönköping har antal inbrott ökat de senaste åren. Detta är något som en individ själv kan åtgärda. Genom att installera passersystem i kombination med en övervakningskamera kan du öka ditt hus eller din företagslokals säkerhet. Inbrottstjuvar blir alltmer listiga på att göra inbrott, men i takt med den tekniska utvecklingen blir även olika säkerhetssystem bättre. Behöver du ett exempelvis ett passersystem i Jönköping? Yxhage lås och europalarm i Jönköping är experter inom området inbrottslarm, kameraövervakning och passersystem och hjälper dig eller ditt företag.

Kommentera